Κύπρος - Ελλάδα - Ομογένεια: Εκπαιδευτικές Γέφυρες

Θυμάμαι... Δεν ξεχνώ και αγωνίζομαι!

  • Περιφερειακό Γυμνάσιο Κοκκινοτριμιθιάς
    Σχολική Χρονιά 2017-18
  • Κύπρος - Ελλάδα - Ομογένεια
    Εκπαιδευτικές Γέφυρες
  • Κατεχόμενα χωριά της Κύπρου...
    Μια ανοιχτή πληγή
  • Θυμάμαι... Δεν ξεχνώ και αγωνίζομαι!

Θυμάμαι... Δεν ξεχνώ και αγωνίζομαι!


Κύπρος - Ακόμα υπό κατοχή, ακόμα διαιρεμένη. 1974 - 2018

'Τον Ιούλιο του 1974, η Τουρκία εισέβαλε στην Κυπριακή Δημοκρατία, παραβιάζοντας τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τις βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου. Πέρα από τον απέραντο ανθρώπινο πόνο και τις τεράστιες υλικές ζημιές που προκλήθηκαν, οι οδυνηρές συνέπειες της εισβολής και της επακόλουθης βίαιης διαίρεσης και στρατιωτικής κατοχής από την Τουρκία είναι ακόμα αισθητές, επηρεάζωντας τις ζωές όλων των Κυπρίων.

- Επί 44 συνολικά χρόνια, η δια της βίας τεχνητή διαίρεση της Κύπρου και του λαού της συνεχίζεται.

- 37% περίπου του κυρίαρχου εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας βρίσκεται ακόμα υπό την παράνομη στρατιωτική κατοχή από την Τουρκία, με την παρουσία χιλιάδων βαριά εξοπλισμένων τουρκικών στρατευμάτων να καθιστούν το κατεχόμενο μέρος της Κύπρου αναλογικά μια από τις πιο στρατικοποιημένες περιοχές του κόσμου.

- 200,000 Ελληνοκύπριοι, περισσότεροι από το ένα τρίτο του πληθυσμού, οι οποίοι εκδιώχθηκαν βίαια από το κατεχόμενο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπου αποτελούσαν το 70% του πληθυσμού, στερούνται ακόμα και σήμερα του δικαιώματος επιστροφής στα σπίτια και τις περιουσίες τους.

- Περίπου 1,020 άτομα, πολίτες και στρατιώτες, είναι ακόμα αγνοούμενοι, καθώς η τουρκική πλευρά αρνείται να συνεργαστεί πλήρως για εξακρίβωση της τύχης τους.

- Περίπου 420 Ελληνοκύπριοι και Μαρωνίτες, από τις 20,000 που αριθμούσαν στο τέλος Αυγούστου του 1974, παραμένουν εγκλωβισμένοι στα χωριά τους, που είναι ακόμα υπό κατοχή, ζώντας υπό συνθήκες στέρησης και καταπίεσης.

- Ο δημογραφικός χαρακτήρας και η πληθυσμιακή ισορροπία της Κύπρου έχουν αλλοιωθεί, λόγω της παράνομης μαζικής μεταφοράς εποίκων από την Τουρκία στις κατεχόμενες περιοχές καθώς και της μετανάστευσης χιλιάδων Τουρκοκυπρίων από το νησί μετά την Τουρκική εισβολή. Ως εκ τούτου, οι Τουρκοκύπριοι είναι σήμερα πολύ λιγότεροι από τα στρατεύματα και τους εποίκους από την Τουρκία, αποτελούν δηλαδή μειονότητα στις κατεχόμενες περιοχές.

- Συνεχίζονται ο σφετερισμός ελληνοκυπριακών περιουσιών με παράνομες ανοικοδομήσεις σε ελληνοκυπριακή γη και οι παράνομες πωλήσεις περιουσιών Ελληνοκυπρίων που εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους μετά την Τουρκική εισβολή.

- Ανεκτίμητοι εκκλησιαστικοί και αρχαιολογικοί θησαυροί που ανήκουν στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά εξακολουθούν να κινδυνεύουν, ενώ πολλές εκκλησίες, μνημεία, κοιμητήρια και αρχαιολογικοί χώροι έχουν καταστραφεί, βεβηλωθεί ή λεηλατηθεί.

Μια σειρά από ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και ψηφίσματα που υιοθετήθηκαν από άλλους διεθνείς οργανισμούς, αντανακλούν την παγκόσμια καταδίκη της τουρκικής εισβολής και τις συνεπακόλουθες επιθετικές ενέργειες εναντίον της Κύπρου.

Μέσω των ψηφισμάτων απαιτείται, μεταξύ άλλων, η αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων, η ασφαλής επιστροφή των προσφύγων στα σπίτια τους και η εξακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων. Επιπρόσθετα, ζητείται ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων καθώς και ο σεβασμός της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κύπρου.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε καταδικαστική απόφαση του κατά της Τουρκίας στις 12 Μαΐου 2014, έκρινε την Κυβέρνηση της Τουρκίας υπεύθυνη για τη μαζική και συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο.'

 

(Απόσπασμα από την ομιλία του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κου Νίκου Αναστασιάδη, η οποία αναγνώστηκε στα σχολεία στο πλαίσιο των εορτασμών της ανακύρηξης της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον Οκτώβριο του 2017).